Dagarna går otroligt snabbt nu. Redan söndag, tur att man är ledig två dagar till för jag känner mig inte riktigt redo för jobbet än.I går var jag och Gary och firade Buddhistiskt nyår. År 2555 är det nu enligt deras tideräkning. En hel del år före oss med andra ord.

Det var massor med folk, rena rama folkfesten.
 

Det var marknadsstånd där de såldes en hel del Buddha i olika former som statyetter, tavlor och miniatyrer och så en hel del annat. Kan man kalla det "krimskrams" fastän det har med religion att göra?

Hade du 100 kr kunde man även få Thaimassage, äta för några tior och då fanns det hur mycket som helst att välja på. Thaispagetti, vad det nu är, Nudlar av alla det slag, Thaikyckling i olika konstelationer. Utbudet var faktiskt enorm om man tänker på vad det kostade.
Underhålning var det också. Det var sångare, både manliga och kvinnliga. Modevisning av hur modet förändrats över tid och sedan hade de vad jag fattade det som en skönhetstävling bland barnen, men helt säker är jag inte. Förstår ju inte Thailändska eller vad det nu var de talade. Ibland översattes det och ibland inte.


Sedan fanns det ju en Buddhastatyett uppsat som på ett altare dit folk gick och hällde vatten med blomsterblad i på Buddhan. Under ett tälttak hade de också ställt upp en massa statyetter med rökelser och blomster dit folk gick och knäböjde. Bredvid satt en munk och stänkte vatten, välsingnat vatten förklarade Gary för mig,  på de som knäböjde sig framför honom. 

Överallt stod det en massa frukter och grönsaker som var utskuret i en massa fantastiska saker, bland annat en drake. Och så alla dessa spröt som jag från början trodde var någon typ av påskris, men visade sig vara en massa sedlar. Det var inte lite pengar måte jag säga, kände igen de svenska tusenlapparna, men det var andra länders valutor också och de verkade de även vara av stora valörer. Blev faktiskt lite nyfiken på hur mycket de kan få in på en sådan här dag.Då jag frågade Gary vad de gjorde med alla dessa pengar sa han att de använder det i deras verksamhet. Att till exempel hjälpa de som behöver hjälp med husrum och mat och andra saker och att själv överleva. Deras hus där de verkar såg inte ut att vara i allra bästa skick. Tror nog att det går en hel del pengar bara till att underhålla den och hålla den varm under kalla vinterdagar.Men det var både kul och intressant att vara med och se och få ta del av ett annat sätt att fira nyår. Men Buddhist det tror jag aldrig att jag kommer att bli. Kommer att sätta ut fler foton, blev ju en hel del foton många med fler detaljer, fanns ju en hel del att studera, men det får bli en annan dag.

Kommentera

Publiceras ej